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Variété
Rhubarbe Prince Albert - Anglaise
Synonymes : Royal Albert, Early Albert
Lancé par le patriotique Joseph Myatt l'année du mariage d'Albert avec la reine Victoria, ce grand cultivar et prolifique présente de longues tiges épaisses et écarlates et une saveur prononcée. L'une des variétés les plus rustiques et les plus précoces, il est idéal pour le forçage et peut être cultivé avec succès à partir de graines, bien qu'il ait tendance à monter en graines.
Myatt a produit coup sur coup trois des cultivars les plus populaires du XIXe siècle: Victoria (1837), Prince Albert (1840) et le Linnaeus (1842), vert foncé et tendre. Pourquoi Linnaeus? Le scientifique suédois Carl Linnaeus (1707-1778) est surtout connu aujourd'hui comme le père de la taxonomie botanique, mais il semble plus probable que Myatt célébrait ce que Linnaeus lui-même considérait comme sa plus grande réussite: l'introduction de la rhubarbe en Suède.
Autrefois la variété de forçage la plus importante, Linnaeus est encore bien connue aux États-Unis; En Grande-Bretagne, en revanche, où l'orthographe est erronée, elle est aujourd'hui plutôt rare, ayant été largement supplantée comme plante de forçage par la Timperley Early (elle-même issue de Linné). Linné est visible dans la collection nationale de rhubarbe de Wisley et au château de Kellie, dans le Fife, bien qu'elle ne soit plus disponible dans le commerce.
Couleur pétiole : Rouge
Nombre de nervures : 5
Origine : Angleterre
Année : 1840
Développer par : Joseph Myatt
Dernière modification : 2025-07-02
Citations portant sur la Rhubarbe Prince Albert - Anglaise
1861 — Mitchel's Prince Albert - Has now been some years before the public; in England it is extensively grown, but in this country not so much, size being against it. Market-gardeners, on trial, will here find it quite as profitable as the larger kinds, being one of the very earliest, very productive ; cannot only be gathered earlier, but wih continue longer than the larger sorts, and the yield per acre will be heavier ; stalks deep scarlet, free from filament, round, firm, giving an exceedingly rich syrup. Type of Bucks.
Source : The Gardener's monthly and horticultural advertiser, Vol3 No1, 1861, John Saul, Washington City, D. C., 1861
1881 — The favourite old sorts of rhubarb were the Tobolsk and the Elford or Buck’s; the latter comes from R. undulatum, and is one of the best in flavour, as well as of a flue red colour. Other good sorts of more modern date are Mitchell’s Royal Albert, Dancer’s Early Scarlet, Myatt’s Linnaeus, and Myatt’s Victoria, the last a large-growing thick-stalked kind, the others being all earlier sorts. Johnson’s St Martin’s and Salt’s Crimson Perfection are also favourite kinds; and Stott’s Monarch grows to a very large size.
Source : Encyclopaedia Britannica, Ninth Edition, Vol XII, 1881
1898 — Earty Albert, or Scotch Mammoth, fine dark red, forces well, early and fine.
Source : Catalogue of fruit trees cultivated by George Bunyard & Co., Royal Nurseries, Maidstone, 1898-1899, 1898
1906 — For forcing purposes we usually use the Early Scarlet,
or Royal Albert. Myatt's Linnaeus is an excellent
variety, as also is the Paragon ; the latter is large and
very prolific, and for general purposes the well-known
Victoria is an excellent variety.
Source : The book of rarer vegetables - Handbooks of practical gardening, George Wythes, Harry Roberts, 1906
1918 — Variétés : Victoria, Mitchell's Royal Albert, Hybride Florentin, Monarque et rouge, Hâtive de Tobolsk
Source : De la culture potagère, Francisque Pétraz, 1918
2010 — After the success of Rhubarb Victoria, Myatt then went on to introduce two other popular rhubarb cultivars, Prince Albert in 1840 and Linnaeus in 1842, the latter named after Carl Linnaeus, the father of plant taxonomy and the man who first introduced rhubarb to Sweden.
Source : Rhubarb, rhubarb: why Victoria still reigns supreme, Irish Time Website, 2010
2012 — Early maturing, introduced in about 1840. Very popular in
the UK. Produces long, pale red stalks. Good for forcing.
Source : Horticultural Reviews, Volume 40 - Wiley-Blackwell - 2012, Thomas M. Gradziel, Kim E. Hummer, Paolo Inglese, 2012
2024 — Also known as 'Prince Albert', this is very hardy, early to crop, and produces bright red stems.
Source : A Guide to Growing Rhubarb, RV Roger Nursery, 2024
2024 — Early, good for forcing
Source : Rhubarb - American Heritage Vegetable, David S. Shields, McClintock Professor of Southern Letters, at the University of South Carolina, and Stephen Spratt, graduate student in English at the University of South Carolina., 2024
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